Váš prohlížeč není podporovaný - stránky se nemusí zobrazit správně. Použijte podporovaný prohlížeč.
 

sharka-68 

granadýr

21 fotek 2.12.2017 - zobrazení 2 komentáře
Grenadieren marsch (granátnický pochod) je starý vojenský recept z období snad napoleonských válek. Jde vlastně o levné jídlo z ingrediencí, kterých bylo tehdy v armádě dostatek (no, jak v kterém ročním období), tedy brambor, těstovin, cibule a slaniny. Jeho vylepšení se připisuje maďarským husarům, kteří sloužili za Rakouska-Uherska v armádě.Ti zasypávali všechny jejich pokrmy paprikou pro chuť a vůni. A také - pálivá paprika desinfikovala…
No, já bych to nijak nepitvala. Protože představa, že by vojenská polní kuchyně oplývala sušenými těstovinami a ještě k tomu za Napoleona, to je mi poněkud – no nejde si to dost dobře představit.
Spíše bych to viděla tak, že jednou narazili husaři na polní kuchyni jiného pluku, kde kuchaři v kotli vařili brambory a dojela i jejich polní kuchyně,kde zas měli cibuli a těstoviny, a protože všeho bylo málo a dohromady akorát, rozhodli se to kuchaři smíchat…a vytvořili jedlý pokrm, který se dal jíst i za pochodu a přesunech, byl dobrý i studený a hlavně se s ním nikdo nepobryndal a zůstala všem čistá uniforma, nehledě na to,že ešus nebo misku stačilo vytřít a byla připravena opět k použití…A protože vojsko nereptalo na poživatelnost, zařadilo ten miš-maš do jídelníčku a aby tomu ujednotili název, pojmenovali to podle granátníků, kterým to jídlo dali jako prvním!

Potřebujeme na 6-8 porcí:
1 kg Brambor – já je vařím ve slupce, někdo oloupané a na drobno pokrájené
500 g Fleků – středních, osvědčily se nejlépe…
6 ks Nakrájené cibule a 2 polévkové lžíce vepřového sádla
Kmín mletý, sůl, pepř a červená sladká a pálivá maďarská paprika
Postup:
1.Brambory uvaříme ve slupce do měkka, fleky rovněž uvaříme v hodně osolené vodě
2. Brambory oloupeme, fleky slijeme, neproplachujeme
3. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli těsně do fáze, než začne zlátnout, zaprášíme červenou paprikou, kmínem, pepřem počkáme, až se rozvoní koření a jemně zpění a vlijeme cca půl deci až deci vody z těstovin – horké a slané, provaříme, aby se udělala hustá jakoby „omáčka“
4. Brambory na hrubo namačkáme šťouchadlem a přidáme do cibule s paprikou, vsypeme uvařené fleky a zas promícháme…
reklama
Vytvořte z tohoto alba:

Komentáře

přidat komentář

Rajce.net je největší česká sociální síť
zaměřená na sdílení fotografií a videí.

Nabízí neomezený prostor zdarma, snadnou a rychlou výrobu fotoknih i jiných fotoproduktů.

Partneři

Visa Mastercard Maestro American Express Visa Electron